Celina Bemelmans

Celina Bemelmans

Hi there! Mijn naam is Celina Bemelmans en ik ben in 2014 begonnen met mijn persoonlijke blog.

Als ik antwoord moet geven op de vraag; "Wat vind je nu echt leuk?" Dan is dat “creatief bezig zijn.” Daarnaast heb ik een passie voor interieur, fashion en food!

Naast mijn blog run ik de webshop Kedootjes.nl. Doordat ik dagelijks bezig ben met het uitzoeken van dé perfecte cadeaus geef ik je hier graag wat tips over. Deze tips en bijvoorbeeld leuke ideeën om een cadeautje in te pakken lees je op mijn blog. Natuurlijk geef ik je ook af en toe een kijkje in mijn persoonlijke leven. Zo mag je soms bij me "binnenkijken" én neem ik je mee naar de events die ik bezoek!

Fotocursus voor beginners

Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on facebook

Iedereen heeft wel een to do list met dingen die je ooit nog eens wilt gaan doen. Hoog bovenaan op mijn lijst stond het volgen van een fotocursus. Ik vind fotograferen leuk om te doen en alle foto’s die op mijn blog staan maak ik zelf. Om eerlijk te zijn “doe ik maar wat”. Ik heb mezelf bepaalde technieken aangeleerd maar wist eigenlijk niet precies wat ik deed. Toen een vriendin een paar maanden geleden vroeg of ik met haar samen een fotocursus voor beginners wilde volgen, zei ik volmondig ja! De fotocursus vond plaats bij GaiaZoo en word georganiseerd door Media Markt Maastricht.

Ik ga jullie niet uitleggen hoe fotografie in elkaar steekt, dit weet ik zelf net pas een dag. Wat ik jullie wel ga uitleggen is wat ik geleerd heb op de fotocursus en waarom jezelf een fotocursus zou moeten volgen.

De dag was opgedeeld in 2 delen. Ieder deel begon met een theoriegedeelte en werd afgesloten met een praktijkgedeelte. Tussen de delen in was er een lekkere lunch, verzorgt door GaiaZOO.
Als eerste werd er uitgelegd wat een spiegelreflex camera precies is en waarom deze verschilt met de camera’s die we “vroeger” gebruikte. Daarna werd ons verteld dat we na deze cursus niet meer de automatische stand van de camera gingen gebruiken, maar zelf de sluitertijd en het diafragma kunnen instellen. Na 5 minuten zei ik tegen mijn vriendin: “De cursus heeft nu al nut gehad, want ik had al van alles geleerd”. Ik wist namelijk niet eens hoe je de lens van je camera los maakt!

De belichtingsdriehoek

Fotografie begint met het gebruiken van de belichtingsdriehoek. Deze driehoek bestaat uit: sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Al deze punten zorgen ervoor dat jij een mooie foto maakt. Als je de automatische stand van je fotocamera gebruikt, stelt de camera deze 3 punten in. Maar de camera weet bijvoorbeeld niet of jij bewegende beelden gaat fotograferen of welk effect jij een foto wilt meegeven. Daarom is het zo belangrijk dat jezelf weet hoe je deze drie punten kunt instellen, zodat je zelf bepaalt hoe je foto komt uit te zien.

Sluitertijd

De sluitertijd bepaald hoe lang de sensor belicht word.

– Je gebruikt een lange sluitertijd bij weinig licht en bij niet bewegende beelden (deze worden anders strepen).
– Je gebruikt een korte sluitertijd bij veel licht en bij bewegende beelden (spelende kinderen, dieren in beweging, sport) Je bevriest als het ware de bewegende onderwerpen.

Op deze foto is goed te zien dat ik een te lange sluitertijd heb ingesteld. De foto is namelijk overbelicht. Overbelichte foto's kun je net zo goed weggooien, hier kun je namelijk niks meer mee. Deze kun je ook niet meer bewerken.
Op deze foto is goed te zien dat ik een te lange sluitertijd heb genomen. De foto is namelijk overbelicht. Overbelichte foto’s kun je net zo goed weggooien, hier kun je namelijk niks meer mee. Deze kun je ook niet meer bewerken.
Deze foto is onderbelicht. Ik heb hier een te korte sluitertijd ingesteld. Maar deze foto is wel nog te bewerken. Dus je kunt beter een onderbelichte foto maken dan een overbelichte.
Deze foto is onderbelicht. Ik heb hier een te korte sluitertijd ingesteld. Maar deze foto is wel nog te bewerken. Dus je kunt beter een onderbelichte foto maken dan een overbelichte. Wat ik niet goed heb gedaan is de Gorilla in het midden van de foto plaatsen. Een van de gouden regels van fotografie is namelijk dat je de hoofdpersoon nooit precies in het midden van de foto moet zetten.
Diafragma

Het diafragma zit in de lens en niet in de camera.

– Een laag diafragma gebruik je voornamelijk bij portret foto’s. Er is weinig scherpdiepte, alleen de persoon op de foto is scherp. De achterkant is vaag.
– Een hoog diafragma gebruik je voornamelijk bij foto’s van landschappen. In ieder geval foto’s waarbij de gehele foto scherp moet zijn, er is veel scherpdiepte.

Deze foto is gemaakt met een laag diafragma. Je ziet dat de achtergrond wazig is en er weinig scherpdiepte is. Deze foto is gemaakt door Steef (je ziet dat we hier al een aantal dingen geleerd hebben)
Deze foto is gemaakt met een laag diafragma. Je ziet dat de achtergrond wazig is en er weinig scherpdiepte is. Deze foto is gemaakt door Steef (je ziet dat we hier al een aantal dingen geleerd hebben)
ISO -waarde

De ISO -waarde is de lichtgevoeligheid van de pixels.
– Een lage ISO -waarde gebruik je bij veel licht, je hebt dan weinig ruis.
– Een hoge ISO -waarde gebruik je bij weinig licht, je krijgt dan eventueel ruis. Ruis zijn de pixels die je ziet op een foto, waardoor een foto minder mooi word. De ISO- waarde wat je overdag het meest gebruikt is 400.

Ik heb deze foto gemaakt achter glas in een donkere omgeving. Om geen weerkaatsing van het glas te krijgen moet je de lens ongeveer tegen het glas aandrukken. Ook heb ik de ISO waarde hier omhoog gezet naar 800. Zodat de foto niet te donker is.
Ik heb deze foto gemaakt achter glas in een donkere omgeving. Om geen weerkaatsing van het glas te krijgen moet je de lens ongeveer tegen het glas aandrukken. Ook heb ik de ISO waarde hier omhoog gezet naar 800. Zodat de foto niet te donker is.

Scherpstellen

Nadat je weet hoe je de belichtingsdriehoek instelt en gebruikt, kun je een foto nog mooier maken door de juiste focus mode in te stellen. Je hebt 3 verschillende focus modes:

– One Shot / AF-s: Camera stelt 1 keer scherp, als de afdrukknop half ingedrukt blijft.
– AI focus / AF-C: Camera blijft steeds opnieuw scherpstellen, zolang de afdrukknop half ingedrukt blijft.
– AF-A: Camera kiest zelf of hij AF-S of AF-C moet gebruiken. Camera stelt scherp op het moment dat de knop half ingedrukt wordt, en berekend vervolgens de snelheid waarmee het voorwerp beweegt, zodat hij de scherpstelling kan aanpassen als de foto word afgedrukt.

Hier heb ik de One shot focus toegepast. Ik heb scherpgesteld op de Giraf en daarna de Giraf aan de zijkant  van de foto gezet voordat ik de foto heb afgedrukt. (want je hoofdpersoon nooit midden op de foto zetten)
Hier heb ik de One shot focus toegepast. Ik heb scherpgesteld op de Giraf en daarna de Giraf aan de zijkant van de foto gezet voordat ik de foto heb afgedrukt. (want je hoofdpersoon nooit midden op de foto zetten)

 Bij deze foto heb ik ook de One shot focus gebruikt. Omdat de vogel een felle kleur heeft en toch wel opvalt heb ik scherpgesteld op het watervalletje.
Bij deze foto heb ik ook de One shot focus gebruikt. Omdat de vogel een felle kleur heeft en toch wel opvalt heb ik scherpgesteld op het watervalletje.

Bij fotografie gelden een aantel “gouden regels”, deze regels zijn geen wet. Je kunt hier natuurlijk je eigen draai aangeven!

– Nooit de hoofdpersoon precies in het midden zetten
– Horizon recht: zorg je altijd een rechte foto maakt
– Even is oneven: soms is oneven net leuker dan even
– Landschap 1/3 land 2/3 lucht (of andersom)
– Kinderen en dieren: fotograferen op ooghoogte
– Personen niet “uit de foto” laten kijken.
– Let op de achtergrond: bijv. dat er een tak uit iemand hoofd groeit

Ik vond het moeilijk om een goede foto van deze aapjes te maken, ze waren namelijk erg snel. Ik heb daarom een iets langere sluitertijd (320) gebruikt, zodat de foto wel scherp blijft. Je ziet hier goed een gouden regel terug, de hoofdpersoon aan de zijkant van de foto zetten.
Ik vond het moeilijk om een goede foto van deze aapjes te maken, ze waren namelijk erg snel. Ik heb daarom een iets langere sluitertijd (320) gebruikt, zodat de foto wel scherp blijft. Je ziet hier goed een gouden regel terug, de hoofdpersoon aan de zijkant van de foto zetten.
Bij het fotograferen van dieren moet je geduld hebben. Het heeft even geduurd voordat het diertje in de juiste houding zat. Bij deze foto heb ik scherp gesteld op de ogen van het dier en een laag diafragma gebruikt. (laag = vaag)
Bij het fotograferen van dieren moet je geduld hebben. Het heeft even geduurd voordat het diertje in de juiste houding zat. Bij deze foto heb ik scherpgesteld op de ogen van het dier en een laag diafragma gebruikt. (laag = vaag)
Dit is de laatste foto die ik gemaakt heb. En deze vind ik het mooiste. Hier zie je weer goed een gouden regel terug: even is oneven!
Dit is de laatste foto die ik gemaakt heb. En deze vind ik zelf het mooiste. Hier zie je weer goed een gouden regel terug: even is oneven!

Ik heb echt een leuke dag gehad. De fotocursus is professioneel en de stof is duidelijk. Ook is het GaiaZOO een perfecte locatie, je kunt goed oefenen met het fotograferen van dieren. De lunch was goed verzorgd en erg lekker. Leuke docenten met veel kennis en ervaring! Omdat de fotocursus vanuit Mediamarkt word georganiseerd kon je na afloop ook lenzen en overige accessoires kopen. Als aandenken was er de mogelijkheid om je mooiste foto te laten afdrukken op fotopapier, ik heb gekozen voor de stokstaartjes.

Het is niet zo dat je me nu kunt inhuren voor bruiloften, feesten en of partijen. Maar ik heb wel stof om mee aan de slag te gaan en mezelf te verbeten op het gebied van fotografie. Fotografie is een vorm van kunst en je moet er zelf je creativiteit in leggen. Ik kan iedereen die een spiegelreflex camera heeft en of wilt aanschaffen deze fotocursus adviseren. Het is namelijk jammer als je een camera hebt en niet goed weet hoe je ermee moet werken. Want je kunt er echt mooie foto’s mee maken!

Zo, nu op naar Koningsdag! Hopelijk zit het weer een beetje mee. Wat ga jij doen?

Liefs,

Ook leuk om te lezen